Ei tarvitse olla vegaani hillitäkseen ilmastonmuutosta

Ilmastonmuutos on ajankohtainen aihe meille kaikille. Sitä asiaa ei kannata ruveta kieltämään. Kaikkialla puhutaan siitä. Toiset ovat tarttuneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kovempiin otteisiin ja jakavat mielipiteitä sekä ottavat kantaa. Osa ihmisistä tekee niinkuin me lähes kaikki, tietoisia valintoja elämässä ja päätöksiä, jotka ovat ekologisimpia ja auttavat ehkäisemään ilmastonmuutosta. Tämän takia jokaisen meistä on ryhdyttävä toimeen! Jos olette jo ryhtyneet toimeen, aivan mahtavaa!

Tärkeintä on, että jokainen huomaa tämän asian merkittävyyden ja vakavuuden. Yksilöinä voimme jo vaikuttaa ilmastonmuutokseen jonkin verran ja tehdä jo vähän tämän asian eteen. Minkälaisia ympäristötekoja me voimmme tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

Roskien kierrätys on sellainen tärkeä asia, johon itse panostan. Lasi, metalli, muovi, bio-, ja sekäjäte lajitellaan omiin roskiksiin. Kun viedään roskia roskikseen laitetaan ne maitopurkit ja kartongit kartonginkeräykseen, eikä laiteta niitä sekajätteen joukkoon. Kynsilakat ja muut roskat ja tavarat viedään ongelmajätteeseen tai joihinkin muihin roskiksiin, sinne minne ne kuuluu. Jos kadulla kulkiessa huomaa roskan tai muovipullon maassa kannattaa ottaa se maasta ja viedä lähimpään roskikseen. Näin autamme luontoa.

Vaatteiden kierrätys on myös tärkeä asia! Pienet ja sellaiset vaatteet, joita ei enää käytetä voi viedä kirpputorille tai hyväntekeväisyyteen. Vaatteita voi antaa myös läheisille tai tutuille, jos he sattuvat tarvitsemaan niitä. Oikeasti jaksetaan tehdä kierrätyksen eteen jotain ja pidetään hyvä asenne yllä. Tekemällä tälläisiä tosi simppeleitä ja yksinkertaisia asioita ja valintoja, kun jaksamme laittaa roskat oikeisiin roskiksiin me autamme ympäristöä.

Liikutaan julkisilla, kävellen ja pyörillä. Julkisilla liikkuminen on oikeasti parempi vaihtoehto, kuin auto. Se on ekologisempi tapa. Kävellään tai pyöräillään kouluun tai siihen omaan lähikauppaan. Talvella julkiset voivat olla hyvä vaihtoehto, kun menee kouluun. Oma kouluni on niin lähellä paikkaa jota asun, joten voin kävellä ympäri vuoden helposti kouluun.

Kaupassa ostaessa ruokaa pitää kiinnittää huomiota ruoan alkuperään. Osta mielummin suomalaista ja lähellä tuotettua ruokaa, kuin esim. Espanjasta tulevaa. Näin ei tule niin isoja päästöjä, koska, jos esimerkiksi Espanjasta tuodaan hedelmiä ja ruokia lentokoneella siitä tulee päästöjä.

Kaupassa yleensä aika monessa pakkauksessa on merkkejä, jotka kertovat, mistä ruoka on. Nämä kannattaa huomioida ruokaa ostaessa kaupassa; Kotimaista, Ruokaa omasta maasta, parempi valinta, pakkauksessa lukee että se on valmistettu suomessa, hyvää suomesta. Näitä merkkejä on mm. maitopurkeissa, margariineissa ja leikkeleissä sekä leipäpusseissa.

Nykyään vaatteita voi ostaa kirpputoreilta, joka on aivan mahtavaa. Näin ei tarvitse aina mennä kauppoihin ostamaan vaatteita vaan voi mennä kirpputoreille. Kirpputoreilta voi tehdä hienoja löytöjä. (Voiko joku vinkata Helsingin parhaat kirpputorit) Vaatekaupoissa käyminen ei ole kuitenkaan mikään rikos. Kun olen ostamassa vaatteita vaatekaupoista yritän valita sellaisia, mitä voi käyttää pitkäkestoisesti ja jonkin verran laadukkaita vaatteita myös.

En enää osta New Yorker:ista, H&M tai Cubus:ksesta juurikaan vaatteita. Ginatricot ja Mango ovat minun omia tälläisiä ostospaheita, joista minun on vaikea luopua. Mietin kuitenkin oikeasti ennenkuin ostan vaatteita, ehkä vähän turhankin pitkään, koska en halua ostaa turhia vaatteita, joita käytän yhden kerran tai en ollenkaan.

Valojen sammuttamisella on ehkä aika pieni merkitys, mutta sekin vähentää jo vähän sähkön turhaa käyttöä. Siksi sammuta valot aina silloin, kun et käytä niitä. Olen meidän perheessä se, joka nalkuttaa aina valoista, mutta pienetkin asiat kannattaa tehdä. Kun lähtee kotoa ja siellä ei ole sinun lisäksi ketään, sammuta kaikki valot ja vedä johdot pois seinästä. Kun lähden vessasta sammutan aina vessan valon. Ota tietokoneet ja puhelimet pois seinästä, kun ne on ladannut täyteen.

Jotta tekis ilmastonmuutoksen eteen jotain ei tarvitse olla vegaani ja syödä vain kasvisruokia. Voi ihan hyvin syödä joskus tai välillä eläinperästä ruokaa esim. kanaa. Kaikkea kohtuudella. Minä voisin syödä enemmän kasviksia, kokeilla uusia reseptejä ja kasvispohjaisia ruokia välillä. Lihasta en pysty kokonaan koskaan luopumaan. Minun on vaikea ryhtyä kokonaan vegaaniksi tai kasvissyöjäksi.

Tietyt kasvisruoat ja tuotteet ovat alkaneet kiinnostamaan minua esimerkiksi avokadopasta ja mifu-ruoat. Mifua käytetään lihan korvikkeena esimerkiksi jauhelihakastikkeessa. Mifu on tehty maidosta ja se on proteinipitoista. Se on soijaton, laktoositon, gluteeniton ja kananmunaton.

Se on hyvä juttu, että on alettu tekemään mainoksia ja houkuteltu ostamaan esim. mifua ja tekemään kasvisruokia. Se voi saada ihmisiä kiinnostumaan esimerkiksi mifun lisäämisestä omaan ruoanlaittoon. Varsinkin minua. Kotona en ole vielä kokeillut mifua tai kasvisruokia, mutta koulussa olen kokeillut syödä kasvisvaihtoehtoja.

Tiedon välittäminen on tärkeä asia ilmastonmuutoksessa. Se, että me ihmiset saamme hyvin ja tarpeeksi tietoa ilmastonmuutoksesta ja keinoista hillitä sitä on tärkeää, jotta tiedämme, mitä voimme ja mitä meidän täytyy tehdä. Tiedon jakamista ja ilmastonmuutoksesta sekä ympäristöasioiden puhumista ei pidä missään vaiheessa lakkauttaa. Puhuminen ja omien ajatuksien kertominen perheelle tai ihan vaikka vain kavereille on hyvä.

Sosiaalisessa mediassa esimerkiksi Instagramissa ympäristöasioista ollaan jaettu paljon tietoa, vinkkejä ja omia kannanottoja. Se on hyvä, että ihmiset haluavat jakaa omat huolensa ja ajatuksensa tästä laajemmalle ihmisryhmälle ja voivat auttaa siinä, että jotkut saavat tietoa ilmastonmuutoksesta.

Kummitoiminnalla ja antamalla lahjoituksia esimerkiksi uhanalaisten eläinlajien hyväksi voi tukea ja auttaa esimerkiksi ympäristöasioissa ja eläinsuojelussa. Ne ovat oivia tapoja vaikutttaa ympäristöön. WWF:n sivuilta löytyy monia eri tapoja, miten voi vaikuttaa tai tehdä töitä mm. eläinsuojelun hyväksi. Jos sinua alkoi kiinostamaan ja/tai haluat lisää tietoa esimerkiksi eläinsuojelusta pääset WWF:n sivuille tästä.

Tekemällä Sitran elämäntapatestin voit selvittää omia ruokatottumuksiasi ja arvioida, minkälaisia ympäristövaikutuksia sinun elämäntavoillasi on. Minä olen tehnyt testin jo useampi kuukausi sitten ja testin tekeminen avasi silmäni. Siitä lähtien olen kiinnittänyt enemmän huomiota omiin elintapoihini ja tutustunut syvemmin asioihin, mitä minä itse voin tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Suosittelen tekemään testin ehdottomasti, jollette ole vielä sitä tehneet! Sitran elämäntapatestiin pääsette klikkaamalla tästä.

Kiitos suuresti kun jaksoitte lukea postauksen, vaikka postaus oli pitkä! :)



Kommentit

  1. Joo toisaalta jos ostaa suomalaisia hedelmiä ja vihanneksia talvella niin neki on kypsytetty kasvihuoneissa jotka lämmityksellään sun muilla saastuttavat jonkun verran. Kannattaa katsoa ylen tekemää aiheeseen liittyvää sarjaa ilmastouutiset joka löytyy youtubesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi on ihan hyvä pointti! Olet oikeassa. Olen kuullut tuosta Ylen tekemästä sarjasta, mutta nyt täytyy kyllä käydä katsomassa, kun suosittelit sitä. Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  2. Tää oli mahtava postaus! Mun mielestä näistä ilmastoasioista on hyvä puhua ja kiva kun otit sen aiheeksi. Paljon oli semmosta mitä jo itekkin tulee tehtyä, mutta esim. toi kirppikseltä vaatteiden ostaminen on semmonen mitä pitäis ehkä just ite ottaa kokeiluun :D Myös hyvä kun oli noita linkkejä. En tosta elämäntapatestistä ollukkaan kuullut joten sen kävin tekemässä. Sieltäkin hyvää infoa lisää.
    Ei muuta kun jatka samaan malliin ja toiveena olis lisää postauksia samasta tai samankaltaisista aiheista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja ihanaa kuulla, että postauksesta oli apua! Pidän ilmastoasioita tärkeinä ja olen sitä mieltä, että näistä on tärkeitä puhua. Halusin ottaa tämän aiheen puheeksi nimenomaan tällä, jos tämä auttaa joitakin ja oli näemmä hyvä päätös!☺️ Haluaisitko, että seuraavissa postauksissa olisi hyödyllisiä tottakai aiheeseen liittyviä vinkkejä? Ympäristö aiheesta tulee tulevaisuudessa juttua blogiin. Kiitos paljon!❤️

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit