Miten muiden ihmisten mielipiteet voivat vaikuttaa toisen asteen opintopaikan valintaan?

Tämän 2020 vuoden alussa 2004 - vuonna syntyneillä on isoja muutoksia elämässä edessä, kun peruskoulu päättyy ja pitää hakea jatko-opintoihin. Näiden jatko-opinto paikkojen valinta voi olla välillä turhauttavaa ja vaikeaa. Lähipiiriltä voi tulla mielipiteitä omaan jatko-opinto paikan valintaan liittyen. Muuttavatko ne omia ajatuksiasi koko asiasta tai saavatko ne sinut turhautuneeksi?

Peruskoulun päättyminen on aina iso asia ja se voi olla myös tärkeää. Jollakin tavalla tämä asia voi koskettaa muita ympärilläsi olevia ihmisiä. Omia vanhempia, isovanhempia, muita sukulaisia ja kavereita. Parhaassa tapauksessa kavereillakin voi olla peruskoulun päättyminen edessä samaan aikaan kuin sinulla.

Tässä vaiheessa, kun peruskoulu alkaa päättymään moni voi alkaa kysellä jatko suunnitelmia. Isovanhempani ja muut sukulaiset sekä kaverit ovat kysyneet, minne aion hakea peruskoulun jälkeen. Koko viime syksyn ajan isovanhempani ja sukulaiseni kysyivät minulta, mikä minusta tulee isona ja, minne aion hakea, kun peruskoulu päättyy. 

Itse olen huomannut puhuessani jatko-opinnoista varsinkin vanhempien ja sukulaisten kanssa, että heillä on omat mielipiteensä. Niin kuin ihmisiäkin, myös mielipiteitä on monia erilaisia.

Toinen ihminen voi olla sitä mieltä, ettei kannata mennä ammattiopistoon opiskelemaan vaan mielummin lukioon. Joku voi olla sitä mieltä, ettei kannata hakea ensimmäiseksi siihen lukioon, jossa on pienempi viime vuoden keskiarvo kuin sinun oma keskiarvosi. Toisen mielestä voit tuhlata lahjojasi ja taitojasi hakiessasi tietylle alalle tai tiettyyn lukioon. Toisella ihmisellä voi olla jokin muu vahva mielipide tiettyä ammattiopistoa tai lukiota kohtaan. Näiden välillä voi olla muita satoja erilaisia mielipiteitä. 

Muiden mielipiteet ja kommentit ovat turhauttaneet minua varsinkin, jos ne muuttavat omaa mielipidettäni tuhannen kerran uudestaan. Ne ovat kuitenkin myös avanneet silmiäni sekä saaneet minua vaihtamaan ja miettimään jatko-opinto vaihtoehtoja.

Muiden mielipiteet voi ottaa avoimesti sekä positiivisesti vastaan. Ehkä ne voivat saada miettimään asioita, joita ei ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi. Ne voi jättää myös omaan arvoon, koska sinä itse olet se, joka päättää, mihin itse haet peruskoulun jälkeen. Ei kukaan muu. 

Omien mielipiteiden ja näkemyksien perustelu on paras asia, minkä voit tehdä. Niin voit vakuuttaa esim. vanhempasi tai sukulaisesi siitä, miksi sinun näkemyksesi on hyvä. Saat näin tukea mielipiteisillesi. 

Tärkeintä on muistaa, että sinä itse päätät tulevaisuudestasi. Voit kuunnella muiden vaihtoehtoja, mutta sinun ei tarvitse muuttaa mielipiteitäsi toisten ihmisten mielipiteiden takia. Omalta opinto-ohjaajalta voi kysyä aina kysymyksiä, mutta muista myös luottaa ja uskoa itseesi. Tiedät itse parhaiten, mitä teet. Pysy omien mielipiteidesi takana ja usko niihin sekä itseesi tämän kaiken jatko-opinto haun aikana. 

Kommentit

Suositut tekstit