Sano ei asioille, jotka ei palvele sua!

Milloin viimeksi olet sanonut jollekin asialle ''ei''? Vai muistatko sitä edes? Kuinka kauan siitä on, kun sanoit viimeksi jollekin asialle ei? Tuntuuko sinusta inhottavalta sanoa joillekin asioille ei?

Ei sana kuvataan yleensä kielteisenä. Ei sanan sanominen voi yleensä olla vaikeaa, koska voidaan pelätä, että siitä suututaan. Ei sanan sanominen edellyttää yleensä sitä, että jostakin asiasta kieltäydytään. 

Tällä asialla voi olla kuitenkin myös valoisa puoli. Kun sanot ei jollekin asialle se voi sun kohdallasi olla hyvä juttu. Se voi tarkoittaa uutta mahdollisuutta toisessa asiassa tai avata ovia. Ei sanan sanominen voi sun kohdallasi tarkoittaa sitä, että haluat pitää elämäsi omissa käsissäsi ja tehdä vain itsellesi mieluisia asioita. 

Oletko koskaan kokenut, että ei sanan sanominen olisi sulle vaikeaa? Tuntuuko se olevan vaikeaa sen takia, että pelkäisit toisen suuttuvan? Yleensä emme halua suututtaa tai satuttaa ketään turhaan, vaikka ei sanan sanominen tekisi meille itsellemme hyvää. Esimerkiksi muiden miellyttämisen tarpeesta ei sanan sanominen voi olla vaikeaa. 

Missä tilanteissa sitten voisi esimerkiksi sanoa ei? Mitä tilanteita sulle tulee mieleen? Tässä on muutamia tilanteita, joita minulla tulee mieleen;
  • Tutun tarjoama kutsu tilaisuuteen, joka voisi viedä turhaa aikaa tai olla sun arvojen vastaista.
  • Toisen ihmisen jokin tarjoama asia, josta et itse tykkää.
  • Palveluksen tekeminen toiselle, jos palvelus jota toinen ihminen pyytää ei edistä sua tai on jotenkin epämiellyttävä, että et haluaisi tehdä sitä. 
  • Arkipäiväiset asiat tai pyynnöt, jotka ei vaan ole sellaisia, että haluaisit tehdä niitä. 
Muista, että on täysin ok kieltäytyä ainakin toisinaan asioista, joita ei halua tehdä. 

Mitä hyviä puolia ei sanan sanomisessa sitten on, jos sen kustannuksella voi suututtaa tai satuttaa jotakuta? Kummallekin osapuolelle tässä tilanteessa on mun mielestä ainakin yksi valoisa puoli. Kummatkin säästyvät huonolta fiilikseltä tulevassa tilanteessa. 

Yleensä, jos joku kutsutaan tilaisuuteen tai häneltä pyydetään jotain toivotaan, että siihen annetaan koko panos. Eikö niin? Ja jos toinen sanoo joo vain sen takia, koska ei halua satuttaa toista eihän hän ole silloin kokonaan messissä ja anna sitä täyttä panosta. Eikö se tehdä silloin vähän kuin pakosta?

Ei silloin asian vastaanottavalla tai antavalla ole kauhean hyvä fiilis, jos asiassa ei olla täysillä mukana eikä se miellytä. Eikö silloin olisi järkevintä sanoa vaan ei asialle niin säästyttäisiin huonolta fiilikseltä, vaikka se satuttaisikin aluksi?

Mitä mieltä sä olet? Onko sun mielestä ei sanan sanomisessa hyviä puolia? 

Seuraavaksi tulee pieni lista. Listassa on mun mielestä hyviä puolia, joita ei sanan sanomisella on. Kannattaa painaa nämä seuraavat muistiin; 
  • Ei sanan sanominen voi olla avain sun omannäköiseen elämään.
  • Ei sanan sanominen voi olla yksi osoitus siitä, että pidät elämääsi omissa käsissäsi.
  • Kun sanot ei sä vahvistut ei sanan sanomisessa. Jonkin ajan päästä se voi olla helpompaa ja sulla voi olla enemmän uskallusta sanoa ei.
  • Kun olet rohkaistunut sanomaan ei siitä voi tulla älyttömän hyvä fiilis.
  • On hyvä asia, kun sanot ei asioille, jotka ei tunnu hyvältä itsellesi ja palvele sua.
Seuraavan kerran, kun sulla tulee vastaan asia tai tilaisuus, josta et pidä tai et halua tehdä sitä yritä sanoa tälle ei. Kokeile tunnustella, miltä tuntuu sanoa ei? Mitä ajatuksia se sinussa herättää? Muista myös tästä lähtien, että on täysin ok sanoa ei asioille, jotka ei palvele sua. Mieti tätä; Elätkö sä täällä itseäsi vai muita varten?

Kommentit

Suositut tekstit